Mark en Agnes Spaapen zagen hun bakkerij volledig afbranden
Zaterdag 20 januari 2024 was een zwarte dag voor Mark en Agnes Spaapen, eigenaars van bakkerij ’t Lekker Plekske in Roosendaal. Een grote brand verwoestte toen het pand van hun familiebedrijf. De rookpluimen waren nog nauwelijks opgetrokken toen de ondernemers al werden geconfronteerd met de complexe afhandeling van de miljoenenschade. Via hun intermediair kwamen zij in contact met Keijzer & Van der Lugt, de schade-experts die hen vanaf dag één zouden bijstaan in dit ingrijpende traject. Door snel te schakelen met een eigen onderzoeksteam en een gespecialiseerd advocatenkantoor, slaagden Thomas Cruijsen (bedrijfsschade-expert bij Keijzer & Van der Lugt) en zijn collega’s erin de verzekeraar alsnog te overtuigen om polisdekking te verlenen. In dit artikel blikken Mark, Thomas en verzekeringsadvocaat Jasper Backx terug op de samenwerking.
Levenswerk van drie generaties
Mark herinnert het zich als de dag van gisteren: “Op die zaterdagochtend kreeg ik een belletje van één van mijn medewerkers dat er brand was uitgebroken in de bakkerij. Gelukkig was er geen productie, dus er was verder niemand aanwezig. De brandweer probeerde met man en macht het vuur onder controle te krijgen, maar tevergeefs. Het was stervenskoud, en we konden alleen nog maar toekijken hoe het levenswerk van drie generaties in vlammen opging. Op dat moment word je geleefd, terwijl je zelf ook in shock bent. Iedereen trekt aan je, en stelt vragen waarop je geen antwoord hebt. Ik wist meteen: als ondernemer kun je dit niet alleen. Die zaterdag heb ik gelijk mijn intermediair gebeld en die bracht me in contact met Keijzer & Van der Lugt.”
Bescherming van de ondernemer
Thomas en zijn team kwamen snel in actie: “Als kantoor hebben wij de expliciete keuze gemaakt om ons te scharen aan de kant van de verzekerde. Dat betekent dat we vrijwel direct aanwezig moeten zijn om de belangen van de ondernemer te beschermen en de schade in kaart te brengen. De inzet van Keijzer & Van der Lugt bestaat enerzijds uit een risico-inventarisatie; we zorgen dat we snel ter plekke zijn om te anticiperen op mogelijke bedreigingen in de polisvoorwaarden, die zouden kunnen leiden tot een afwijzing van de dekking. Anderzijds kijken we samen met de ondernemer ook naar de bedrijfsvoering en de toekomst ná de bedrijfsschade. Wat is er allemaal nodig om de activiteiten voort te zetten? In die ontzorging van de ondernemer gaan we verder dan de meeste partijen, omdat een schade van deze omvang zoveel meer impact heeft dan enkel de financiële.”
Struikelblokken
Toen de onderzoeker van de verzekeraar de schade kwam opnemen, liep er ook een eigen onderzoeker (Franklin Philipsen van FPh Onderzoek) mee namens de verzekerde, ingeschakeld door Mark en Agnes Spaapen op advies van Keijzer & Van der Lugt. Thomas: “Zijn rol was om de denkrichting van de onderzoeker van de verzekeraar te volgen, om te zien en te horen waarnaar zij op zoek waren. Voor ons is dat essentiële informatie om op basis daarvan onze vervolgstappen te bepalen.” Mark werd daarbij stevig aan de tand gevoeld door de onderzoeker van de verzekeraar: “Je denkt dat je alles goed geregeld hebt, maar dan blijken er toch allerlei struikelblokken te zijn waaraan je wellicht te weinig aandacht hebt besteed.” Van dit bezoek kreeg de onderzoeker de indruk dat er wel eens een issue zou kunnen ontstaan. Dat was het sein voor Thomas om snel te schakelen met Jasper, als advocaat gespecialiseerd in het verzekerings- en aansprakelijkheidsrecht, en net als Keijzer & Van der Lugt, steevast voor de ondernemer. Jasper: “Een verzekeraar zal doorgaans kritisch beoordelen of er gronden zijn om een claim af te wijzen, zeker wanneer het om aanzienlijke bedragen gaat, zoals in dit dossier. Daarom is het zo belangrijk om de polis door te spitten op verplichtingen waaraan je wel of niet hebt voldaan, en om te achterhalen hoe de verzekeraar erin staat, zodat je een goede strategie kunt uitstippelen. Het samenspel in een team – bestaande uit de schade-expert, de onderzoeker en de advocaat – is op zo’n moment heel belangrijk.”
Ontlastend bewijs
In eerste instantie wees de verzekeraar de dekking inderdaad af, vervolgt Jasper: “Zij gooiden het op één van de preventieclausules over elektra, en legden de oorzaak ‘ergens’ in een bepaald gebied van het bedrijfspand. Het was dus in het belang van de ondernemer om te bewijzen dat de exacte oorzaak níet in die schending lag. Maar daar waren wij op voorbereid. Wij hadden de dag na het onderzoek van de verzekeraar ons eigen technische onderzoek verricht en het bewijs veiliggesteld, met succes, terwijl de onderzoekers van de verzekeraar nog tegen Mark hadden gezegd dat hij alles kon opruimen. We troffen een verbrande couvreermachine aan, die niet onder de clausule van de elektrische installatie viel. Onderzoek van onze eigen expert Peter Coppes, technisch expert op het gebied van elektra, wees uit dat de oorzaak inderdaad in deze machine was gelegen. Met dat ontlastende bewijs kwam er voor Mark weer licht aan het einde van de tunnel.”
Snel en slagvaardig
Thomas: “Op zo’n moment besef je dat het lot van de ondernemer in een ‘split second’ beslecht kan zijn. Had Mark naar het advies van de verzekeraar geluisterd, dan was hij wellicht voortvarend gaan opruimen en was deze machine er niet meer geweest. Nu we uit zijn naam snel en slagvaardig gehandeld hadden, was onze strategie al bepaald vóór de verzekeraar met een officieel standpunt kwam.” Jasper: “Na twee weken lag de dagvaarding al klaar, maar tot een langdurige procedure is het niet meer gekomen. Na inzage in ons onderzoek besloot de verzekeraar alsnog tot uitkering over te gaan. Stel, de verzekeraar had vastgehouden aan zijn standpunt dan had Mark de dagvaardingsprocedure moeten doorlopen. Dat duurt al snel anderhalf jaar. Omdat wij met het hele team snel en adequaat hadden gehandeld, konden wij de verzekeraar overtuigen om over te gaan tot vergoeding van de schade.”
De schade beperken
Zonder polisdekking zou een faillissementssituatie onafwendbaar zijn geweest, aldus Thomas: “Zolang er een dekkingsvraagstuk speelt, keert de verzekeraar geen voorschot uit. Reserves drogen dan erg snel op, dus de ondernemer komt vrijwel direct in de knel. Mocht het tot een procedure komen, dan kan het maanden of zelfs jaren duren. Keijzer & Van der Lugt anticipeert daarop, door mee te denken over kostenbeperkingen. Kan de productie elders worden ondergebracht, en hoe gaan we om met medewerkers? Kunnen leverancierscontracten opengebroken worden? Samen met Mark en Agnes hebben we allerlei stappen overwogen en besluiten genomen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Mark knikt: “Kijk, ik ben banketbakker, dus ik ben ontzettend blij geweest met deze mensen die hier wél verstand van hebben. De productielijnen zijn inmiddels elders ondergebracht en we bezig met de nieuwbouwplannen. Thomas en Jasper ondersteunen ons nog bij de losse eindjes van de afwikkeling, maar verder is het schouders eronder en verder gaan, anders kom je er niet.”
Het verschil maken
De schade in Roosendaal bevestigt het nog maar eens: het is van groot belang om vanaf dag één een eigen, gespecialiseerde expert te betrekken. Iemand die aan jouw zijde staat, zich niet alleen focust op de schade, maar ook oog heeft voor de bedrijfsvoering en de persoon achter de ondernemer. Onze experts ontzorgen en staan de verzekerde gedurende het traject bij. Heb je nu hulp nodig of wil je meer weten? Bezoek onze website k-vdl.nl of bel ons op 030 880 49 30.